جدیرترین اخبار :
  • همه موظف به ارائه خدمات به سرمایه گذاران هستیم مناطق آزاد جای جذب سرمایه و بویژه جذب سرمایه گذاری خارجی است
  • تمدن سازی و آبادانی سواحل مَکُران در دستور کار است
  • توسط معاون اول رییس جمهور؛ تصویب‌نامه مجوز ورود خودروهای نو به مناطق آزاد ابلاغ شد
  • گزارش اقدامات مناطق آزاد در توسعه اقتصاد دریا محور
  • بازدید دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی به همراه مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار و رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه از چهارمین نمایشگاه دستاوردهای وقف

روابط راهبردی ایران و هند بی اعتنا به فشارهای آمریکا

اقتصادی | تاریخ خبر : 97/04/11 | تعداد بازید :3712
به اعتقاد کارشناسان سیاسی روابط فرهنگی، اقتصادی و سیاسی دو کشور بزرگ ایران و هند بدون توجه به فشارها و تهدیدهای آمریکا پس از خروج این کشور از برجام در زمینه های مختلف تجاری و انرژی گسترش می یابد.

به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل منطقه آزاد چابهار به نقل از ایرنا، 'دونالد ترامپ' رئیس جمهوری تازه کار و ماجرا جوی آمریکا که خروج از پیمان نامه ها و تعهدات بین المللی و منطقه ای به رویه معمول این کشور تبدیل شده در ادامه قلدری های خود کشورهای غربی و شرقی خریدار نفت ایران را برای قطع واردات نفت ایران زیر فشار گذاشته است .
وی خریداران نفت ایران بویژه چین و هند را تهدید کرد در صورتیکه تا آبان ماه سالجاری خرید نفت از ایران را کاهش ندهند،مشمول تحریم های این کشور خواهند شد.
بسیاری از کشورهای اروپایی ،آسیایی و بویژه چین ،هند و ترکیه ضمن مخالفت با قلدری های آمریکا برای کاهش روابط با ایران بر گسترش روابط با تهران تاکید کردند.
دولتمردان هند که در زمان تحریم ایران و پیش از امضای برجام تسلیم باج خواهی آمریکا برای قطع خرید نفت از ایران نشده بودند، این بار نیز در نظر دارند با تجربه های آموخته از این دوران به روابط راهبردی خود با ایران ادامه دهند.
هند در دوران تحریم، با واردات بیش از 200 هزار بشکه نفت از ایران جایگاه چهارم واردات نفت از ایران را به خود اختصاص داد.
هرچند تحریم بانکی ایران باعث شد که دهلی نو نتواند به موقع پول حاصل از فروش نفت را به کشور منتقل کند ولی با تدبیر به کار گرفته شده روابط اقتصادی ،تجاری و انرژی دو کشور حفظ شد .
در دوران تحریم 55 درصد از پول حاصل از فروش نفت ایران به هند در یوکو بانک به یورو و 45 درصد نیز به روپیه برای خریدهای ایران ذخیره می شد که پس از برجام بیشتر این پول ها به ایران منتقل شد.
کارشناسان معتقدند خرید و فروش و مبادله بین ایران و هند با یورو ،روپیه و ریال راهکار مناسبی برای عبور از تحریم ها و شرایط سخت است .

** بی اعتنایی هند به تحریم های آمریکا
'سوشما سواراج' وزیر امور خارجه هند ماه گذشته میلادی _29 مه/8 خرداد- پیش از ملاقات با همتایی ایرانی خود گفت 'ما سیاست خارجی خود را تحت فشار دیگر کشورها تعیین نمی کنیم و بی اعتنا به تحریم های آمریکا به تجارت با ایران ادامه می دهیم .
وی اظهار داشت: ما به تحریم های سازمان ملل احترام می گذاریم نه به تحریم هایی که مستقلا وضع شود.
'دونالد ترامپ' رئیس جمهوری ایالات متحده در ماه جاری از قرارداد هسته‌ای ایران خارج شد و دستور از سر گیری تحریم‌هایی که طبق معاهده‌ی 2015 معلق شده بودند را صادر کرد.
سخنان سواراج درست پیش از ملاقات با همتای ایرانی وی محمد جواد ظریف در دهلی نو ابراز شد.
تجارت دوجانبه میان هند و ایران در 17-2016 به 12.9میلیارد دلار رسید. هند معادل 10.5 میلیارد دلار محصولاتی که عمده‌اش نفت خام بود از ایران وارد کرد و معادل 2.4 میلیارد دلار کالا به ایران صادر کرد.
هند منافع دیگری نیز در ایران دارد که از آن جمله به طور مشخص می‌توان تعهد به ساخت بندر چاه‌بهار در خلیج عمان را نام برد.
ایجاد این بندر برای هند به معنای گشایش راه‌های تجاری بدون ارتباط با رقیب این کشور، پاکستان، است.
گزارش‌های رسانه‌ای پیش‌بینی می‌کند که هند ممکن است برای حفاظت از صادرکنندگان از پیامد تحریم‌های ایالات متحده، به سیستم پرداختی روپیه - ریال بازگردد.

** ایران تنها تامین کننده انرژی هند نیست
'حامد انصاری' معاون رئیس جمهوری اسبق هند در گفت وگو با روزنامه هندو با اشاره به فشارهای آمریکا بر دهلی نو برای حمایت از تحریم های واشنگتن علیه تهران تاکید کرد:ایران صرفا یک تامین کننده انرژی برای ما نیست بلکه این کشور ارتباط زمینی میان اوراسیا و هند را هم تضمین می کند.
انصاری که در سالهای 92-1990 به عنوان سفیر هند در ایران نیز فعالیت داشته، افزود: دولت هند در هنگام تصمیم گیری در مورد تقاضای آمریکا برای توقف کامل واردات نفت از ایران باید تمامیت روابط دهلی نو با تهران را در نظر بگیرد.
وی افزود: روابط ما با ایران با دقت و فکر لازم توسط دولت های گذشته هند ساخته شده و ایران برای هند تنها یک تامین کننده انرژی در منطقه خلیج فارس نیست. ما باید به ایران از یک نقطه نظر متفاوت نگاه کنیم. برای ما ایران یک قدرت زمینی در آنسوی پاکستان است که دسترسی هند به افغانستان را تضمین می کند.
انصاری خاطرنشان کرد که ایران دارای مرز های گسترده با کشورهایی است که هند به دلیل مخالفت های پاکستان، قادر به دستیابی به آنها نیست.
وی تاکید کرد هند و ایران دارای ارتباطات و وابستگی های گسترده دیگری هم هستند که دولت دهلی نو نباید نسبت به آنها بی توجه باشد.
این سیاستمدار هندی در حالی این سخنان را مطرح می کند که آمریکا با هدف ضربه به اقتصاد ایران فشار به کشورهای جهان از جمله هند برای قطع واردات نفت خود از ایران تا تاریخ 4 ماه نوامبر (13 آبان ماه) را افزایش داده است.
کشور هایی که از این درخواست آمریکا سرپیچی کنند شامل تحریم های ثانوی این کشور خواهند شد. مقامات آمریکایی اعلام کرده اند حاضر به اعطای هیچ تخفیف یا معافیت به هیچ کشوری در خصوص تجارت با ایران نخواهند شد.
معاون رئیس جمهوری اسبق هند در همین رابطه تاکید کرد: ایران یک مسیر جایگزین برای هند در دستیابی به افغانستان است.افغانستان اهمیت راهبردی برای هند دارد بنابراین دهلی نو باید با مراقبت خاصی به روابط خود با ایران نگاه کند. روابط با ایران نباید تنها از جنبه انرژی بررسی شود.
وی با اشاره به اینکه فعالیت های توسعه زیرساختی هند در افغانستان با حمایت ایران انجام می شود، گفت: ایران بندر چابهار را دارد که هند در آن به دلیل اهمیت دستیابی به افغانستان برای دهلی نو سرمایه گذاری کرده است.
انصاری همچنین در ادامه تصریح کرد: هند روابط خود با کشورها را بر اساس جنبه های دوجانبه تنظیم و حفظ می کند و از این نظر اهمیت ایران برای هند در طول دهه های گذشته هیچ تغییری نکرده است.
وی تصریح کرد مواردی وجود داشته است که دولت هند به دلیل اهمیت کلی ایران برای امنیت راهبردی هند، به گرایش سیاسی دولت در تهران توجه نکرده است.
این مقام ارشد هندی در پایان ابراز امیدواری کرد که دولت کنونی هند پیش از تصمیم گیری در مورد تقاضاهای 'دونالد ترامپ' رئیس جمهوری آمریکا، تمام جنبه های روابط هند و ایران را در نظر بگیرد.
بسیاری از کارشناسان توصیه می کنند که دهلی نو نباید منافع دراز مدت خود که شامل خرید نفت از ایران و کریدور شمال و جنوب که بندر بمبئی این کشور را از طریق چابهار به قفقاز و اروپا متصل می کند را قربانی سیاست خارجی و پرنوسان واشنگتن کند چرا که دولتمردان کاخ سفید ثابت کرده اند که به عهده و پیمان و قراردادهای بین المللی پابند نیستند و هر لحظه ممکن است در سیاست هایی منطقه ای خود تجدید نظر کنند.

منبع خبر: ایرنا

آرشیو اخبار

سامانه پیامکی و ایمیل