به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل منطقه آزاد چابهار، دکتر عبدالرحیم کردی در گفتوگو با خبرنگار آوا در حاشیه همایش چابهار، دروازه توسعه محور شرق در منطقه آزاد چابهار، بابیان اینکه یکی از اهداف اصلی و مأموریتهای منطقه آزاد چابهار کمک به توسعه و رشد اقتصاد افغانستان است، خاطرنشان کرد: "افغانستان به دلیل اینکه به آبهای آزاد دسترسی ندارد، باید از مسیر کشوری دیگر به آبهای آزاد وصل شود. نزدیکترین و مطمئنترین مسیری که افغانستان را به آبهای آزاد وصل میکند، چابهار است".
اولویت با سرمایهگذاران افغانستان
وی با اشاره به اینکه زیرساختها در منطقه آزاد چابهار در حال شکلگیری و توسعه است، گفت که تسهیلات و زمینههای بسیار خوبی برای استقرار صنایع در منطقه آزاد چابهار فراهم است و سرمایهگذاران افغانستان همانند سایر سرمایهگذاران ایرانی و خارجی میتوانند از این تسهیلات استفاده کنند.
البته به گفته مدیرعامل منطقه آزاد چابهار، بهصورت ویژهتر تسهیلات و زمینهها برای سرمایهگذاران افغانستان در این منطقه فراهم است: "تأکید میکنم تمام امکانات و خدمات موردنیاز سرمایهگذاری در چابهار را برای سرمایهگذاران افغانستانی فراهم میکنیم".
وی تصریح نمود: امکانات چابهار و منطقه آزاد برای توسعه حملونقل، ترانزیت، تجارت بینالمللی، صادرات و واردات و صنایع در هر مقیاسی که سرمایهگذاران افغانستان بخواهند، با اولویت در خدمت سرمایهگذاران و عزیزان افغانستان است.
پتانسیل سرمایهگذاری در صنایع غذایی و معدنی در چابهار
دکتر کردی خاطرنشان کرد که به باور آنها، دو صنعت به دلیل پتانسیلهایی که دارد، برای افغانستان استراتژیک است و سرمایهگذاران افغانستانی میتوانند پیرامون این دو صنعت در منطقه آزاد چابهار سرمایهگذاری کنند؛
1 ـ صنعت مواد غذایی
"اولین صنعت، صنعت مواد غذایی است، افغانستان محصولات کشاورزی بسیار خوب، باکیفیت و مطرحی در سطح دنیا دارد، اما به دلیل اینکه این محصولات فرآوری درستی انجامنشده و با شیوه مناسبی به بازارهای فرستاده نمیشود، کشاورزان افغانستان حداقل منفعت را دارند. ما یک شهرک تخصصی مواد غذایی در چابهار داریم و بازهم دعوت میکنیم از سرمایهگذاران افغانستان که ایجاد صنایع فرآوری، بستهبندی و صنعتی کردن محصولات کشاورزی خودشان، حتماً به منطقه آزاد چابهار بیایند".
دکتر کردی تأکید کرد که به استناد مطالعات قوی اقتصادی، مناسبتترین محل برای استقرار صنایع فرآوری محصولات کشاورزی افغانستان، چابهار است و این منطقه این آمادگی را دارد به هر شیوهای که سرمایهگذاران افغانستان بخواهند، آنها را بپذیرد.
2 ـ صنایع معدنی
"مورد دیگری که برای افغانستان در سطح بینالمللی بهعنوان یک برند شناختهشده است، معادن و سنگهای قیمتی است که متأسفانه بازهم خام فروشی و ارزانفروشی در افغانستان، حداقل منفعت را متوجه اقتصاد افغانستان کرده است".
در این زمینه، مدیرعامل منطقه آزاد چابهار تأکید کرد که زمینه استقرار صنایع مربوط به معادن و سنگهای قیمتی، سنگهای ساختمانی و سنگهای صنعتی برای فرآوری و ایجاد ارزشافزوده در منطقه آزاد فراهم است.
وی خاطرنشان کرد: "پیشنهاد ما به سرمایهگذاران افغانستان این است که با سرمایههای خودشان بیایند و در چابهار مستقر شوند، این صنایع را ایجاد کنند، فرآوری را انجام بدهند و ارزشافزوده را به اقتصاد افغانستان برگردانند".
پیشرفتها در حوزه حملونقل و ترانزیت
عبدالرحیم کردی در ادامه به تحولات در حوزه حملونقل و ترانزیت در چابهار اشاره کرد و گفت: پیشرفتهای خوبی در حوزه حملونقل و ترانزیت در چابهار انجامشده است. ما سال گذشته ترانزیت از چابهار به افغانستان را تجربه کردیم و الان هم این زمینه فراهم است.
وی تصریح نمود، خروج چابهار از تحریمهای ظالمانه امریکا علیه ایران هم یک فرصت برای کشور و تجار افغانستان است که مناسبات و مبادلاتشان را از طریق چابهار توسعه بدهند.
مدیرعامل منطقه آزاد چابهار خاطرنشان کرد که به لحاظ فرهنگی، اعتقادی و ارتباطات فامیلی سببی و نسبی زیادی که بین مردم ولایت سیستان و بلوچستان با بخش عمدهای از مردم افغانستان وجود دارد نیز زمینه برای توسعه روابط اقتصادی بین دو کشور وجود دارد.
محدود شدن خردهفروشی تجار افغانستان
وی درعینحال در مورد محدود شدن خرده یا پرچونفروشی تجار افغانستان در منطقه آزاد چابهار گفت: در هیچ کجای دنیا چنین مجوزی صادر نمیشود، ما برای خردهفروشی یعنی مغازهداری در منطقه تأکید کردهایم که اگر تاجری میخواهد در این زمینه فعالیت کند، باید با مشارکت تاجر ایرانی باشد.
اما به گفته دکتر کردی، خارج از خردهفروشی، همان تاجر در هر مقیاس و سطحی که میتواند سرمایهگذاری کند، میتواند مالک زمین باشد، دارایی داشته باشد و از تمام مزایای تعریفشده، به بهترین شکل ممکن استفاده کند.
وی تصریح نمود که هم برای امنیت سرمایهگذاران افغانستان و هم منافع و خواسته مردم محلی، برای خردهفروشی محدودیت وضعشده و آنها با تأکید بر این مسئله، برنامه خود را تنظیم کردهاند.
لغو انتقال محموله 6 هزار تنی انار افغانستان از طریق چابهار
مدیرعامل منطقه آزاد چابهار در پاسخ به سؤالی در مورد انصراف یک تاجر افغانستان برای ترانزیت 6 هزار تن محموله انار از طریق بندر چابهار و چگونگی زیرساختهای این منطقه برای صادرات میوههای تازه افغانستان گفت: به لحاظ قانونی، مقرراتی و زیرساختی هیچ محدودیتی برای ترانزیت میوه تازه افغانستان وجود ندارد.
به گفته وی، در ارتباط با محموله اناری که ذکر شد، آنها توافق کردند یک سردخانه 4 هزار تنی را در اختیار این تاجر افغانستانی قرار بدهند و علاوه بر آن، شرکتهای حملونقل را برای انتقال این میوه هماهنگ کردند.
دکتر کردی با اشاره به اینکه حتی تخفیفهای بسیار ویژه به این تاجر افغانستانی برای سردخانه دادیم، در مورد لغو انتقاد 6 هزار تن انار خاطرنشان کرد: "ظاهر شرکت حملکنندهای که در حال مذاکره با صاحب کالا بوده، بهرغم زیرساختهایی که ما برایش فراهم کردیم، درنهایت قیمت پایینتری از مسیر بندرعباس توسط یک شرکت رقیب دیگر پیشنهاد میشود؛ وگرنه هیچ محدودیتی از طریق چابهار وجود نداشته و همان امکانات همچنان برقرار است".
حضور والی متعهد و دلسوز
وی از حضور یک والی (استاندار) دلسوز و متعهد برای ولایت سیستان و بلوچستان ایران خبر داد که پیشازاین بهعنوان ولسوال (فرماندار) چابهار فعالیت کرده و مسائل این منطقه را بهخوبی درک میکند.
به گفته مدیرعامل منطقه آزاد چابهار، اگر موضوعات و مسائلی باشد که ضرورت به پیگیری و هماهنگی بین دستگاههای اجرایی دولت جمهوری اسلامی ایران باشد، حتماً از طریق والی سیستان و بلوچستان انجام خواهد شد و مشکلی نخواهد بود.