به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل منطقه آزاد چابهار سید احمد محیط طباطبایی، رئیس ایکوم ایران با بیان اینکه اجلاس آسپک از صبح امروز چهارشنبه (۱۰ آبان) در منطقه آزاد چابهار آغاز به کار میکند، دربارهی برگزاری این اجلاس به ایسنا توضیح میدهد.
او با بیان اینکه ایران در جلسه فوقالعاده «بُرد آسپک» که تیر امسال در محل ساختمان یونسکو در پاریس برگزار شد، از فرصت استفاده کرد و درخواست برگزاری اجلاس ۲۰۱۷ را در چابهار داد، ادامه میدهد: در نشست عمومی هیات اجرائی سالانه ایکوم «آسپک» ۲۰۱۷، تصمیمگیری برای برنامههای سال بعد و آنچه قرار است در اجلاس عمومی موزهها ۲۰۱۹ در ژاپن برگزار شود، صحبت میشود.
او با بیان اینکه در این اجلاس مساله بحران آب، خشکسالی و بلایای طبیعی نیز در دستور کار قرار میگیرند، میگوید: ۱۱ عضو از ۱۲ عضو هیات اجرایی آسپک در این جلسه شرکت میکنند. این جلسه از تا جمعه ۱۲ آبان برگزار میشود و دو پنل با محوریت «بحران، وضعیت بحرانهای طبیعی مانند بلایای طبیعی» و «آموزش حفاظت و مرمت در موزه» برگزار میشود.
وی مدیریت بحران در موزهها را همراستا با پنل مدیریت بحران میداند که قرار است در این اجلاس بررسی شود و دربارهی اقداماتی که میتوان برای آثار تاریخی در مقابل بحرانهاپیشبینی کرد، توضیح میدهد: ایران پیشنهاد ایجاد یک مجموعه برای زمانهای بحرانی مانند «کلاه سپرآبی» که مصوبه اجلاس عمومی موزهها با بیش از ۸۰ درصد آراء را داشت، که پیشنویس آن در اجلاس میلان به تصویب رسید و اکنون باید آن را ثبت و به مرحلهی اجرا رساند.
رئیس ایکوم ایران با بیان ایننکته که گروههای تروریستی مانند داعش به دنبال این هستند که شرایط را در منطقه امنیتی و بحرانی کنند، میگوید: زمانی موفق میشویم که بتوانیم شرایط را مخالف اهداف داعش و گروههای مختلف کنیم، در نخستین قدم نیز باید ضریب امنیتی را بالا ببریم، گیتهای ورودی را کنترل کنیم، افراد حفاظتی را تقویت کرده و آنها را آموزش دهیم و مردم را برای نبردن وسایل شخصی خود مانند کیف به داخل موزهها آموزش دهیم.
موزهای در حوزهی مکران با مدیریت منطقه آزاد چابهار
وی افزود: درخواست برگزاری این اجلاس را در چابهار به عنوان شهری با امکانات بسیار محدود و کم دادیم، تا علاوهبر شناسائی این نقطه، از فرصت برای ایجاد راهاندازی موزه مرکزی در چابهار نیز استفاده میکنیم، این موزه مانند موزهی «هند و پاکستان» که به صورت مشارکتی آن را اجرا کردهاند عمل میکند و فقط آثار ایرانی به نمایش درنمیآید، بلکه حوزه سواحل اقیانوس هند و دریای مکران نیز در این موزه قرار میگیرند، در واقع این مناطق از جنوب ایران نیز میتوانند آثار تاریخی متعلق به فرهنگ و تمدن خود را در این موزه به نمایش بگذارند.
به گفته محیط طباطبایی، سرمایهگذاری برای این موزه از سوی منطقه آزاد انجام میشود و با تقسیمبندی آن به بخشهای مختلف، در محتوا و بهرهبرداری از آن، از کشورهای مختلف استفاده میکنیم.
او ایجاد این موزه را یک اتفاق خوب در منطقه میداند و می گوید: چابهار شهری با یک فرهنگ مشترک بین نژادی است که فرهنگ سواحلی خلیج و ایران و منطقه دو طرف افغانستان و کشورهای دیگر را میتواند نشان دهد، آن یک نقطه کلیدی و قدیمی از جاده ابریشم میتواند باشد، چون زمانی که بندر عباس و بمبئی وجود نداشتند، بندر چابهار محل ارتباطات بینالملی در ایران بود.
محیط طباطبایی معتقد است: راه اندازی یک موزه بزرگ که بتواند فرهنگ سواحلی یا اطراف اقیانوس هند را رقم بزند و باعث نزدیکی کشورها شود، قطعا جنبه نزدیکی و گردشگری را در کشور نیز نشان میدهد.
مدیریت بحران در موزهها
محیط طباطبایی در ادامه از برگزاری کارگاه «مدیریت حفاظت در موزهها» در دی ماه و با حضور دو استاد بینالمللی خبر میدهد.
او بیان میکند: دی ماه امسال و به مدت ۱۱ روز، کارگاه مدیریت حفاظت در موزهها، به مفهوم حفاظت و مرمت آثار تاریخی در زاهدان برگزار میشود، که قرار است دو استاد بینالمللی از "ایکروم" و "ایکوم بینالملل" در آن حضور داشته باشند.
وی تاکید میکند: به علت نداشتن آگاهی یا تمرین صحیح توسط یونسکو در حوزهی مدیریت بحران، محور دوم گفتوگوهای چابهار این موضوع خواهد بود.
او با اشاره به برگزاری یک دوره آموزشی کمیته بحران در شهریور امسال برای موزهداران بیان میکند: معتقدیم مدیران موزهها در شرایط غیرمترقیه با وقایعی مانند مانند جنگ باید اقدامات پیشگیرانه را از قبل آموزش ببینند.
محیط طباطبایی انجام اقداماتی مانند ایجاد یک پناهگاه ضدبمب در زیر کاخ گلستان در زمان جنگ تحمیلی را از نمونه کارهای موفق در گذشته در کشور میداند و بیان میکند: در آن زمان، دکتر شیرازی همهی اشیاء نفیس را به داخل پناهگاه منتقل کرد و آنها در منطقهی حفاظت شده بودند.
کمیتهای برای حضور همه کشورهای دارای فرهنگ نوروز
مدیر ایکوم ایران در ادامه همچنین از تشکیل کمیتهی نوروز زیرمجموعه کشورهای آسیای میانه و کشورهایی که در حوزه جهان ایرانی هستند، خبر میدهد و میگوید: ما یک عامل فرهنگی در قالب گروه مشارکت داریم، تا علاوه بر کشورهای عضو یونسکو که در پروندهی ثبت جهانی نوروز سهیم هستند، یا کشورهای عضو اکو، کشورهای دیگر نیز که در این ائینها مشارکت دارند، حضور داشته باشند.
او انجام این اقدام را یک تمرین و ممارست میداند که با توجه به رابطهی خوب ایران با کشورهای منطقه، ایران میتواند همه را به یکدیگر نزدیک کند و میگوید: میتوانیم از لطف نوروز استفاده کردیم تا نگاه فرهنگی مدنظر قرار گیرد.
براساس این گزارش، اجلاس آسیا و اقیانوسیه «آسپک» در چابهار، اوضاع موزهها در منطقه خاورمیانه را بررسی میکند و مدیرانی از کشورهای ژاپن، چین، کره، نپال، هندوستان، پاکستان و چند نفر از بُرد اصلی شورای بین الملل مستقر در پاریس این موارد را بررسی میکنند.